H Ιστορία της Γούνας
Η ιστορία της γούνας στην Καστοριά ξεκίνησε να γράφεται γύρω στον 14ο αιώνα. Από τον 16ο αιώνα και μετά αρχίζει η πραγματική διάδοσή της όταν οι Καστοριανοί γουνοποιοί αρχίζουν να εισάγουν πρώτη ύλη από το εξωτερικό, να την κατεργάζονται αρχικά με το χέρι, να κατασκευάζουν γουναρικά και ταυτόχρονα να τα διοχετεύουν σε όλη την Ευρώπη.
Στην Οθωμανική περίοδο, στην Κων/πολη ήκμασε η "Συντεχνία των Γουνοποιών" που ανέδειξε πολλούς ευεργέτες, με μεγάλη προσφορά στο Πατριαρχείο και στο Εθνος γενικότερα,οπως ο Μανωλάκης ο Καστοριανός. Οταν προ ετών είχε έρθει στην Καστοριά ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, ανέφερε ότι υπάρχει ακόμη σήμερα στο προαύλειο του Πατριαρχείου, παλιά Κρήνη που φέρει την επιγραφή "ΔΩΡΕΑ ΤΗΣ ΣΥΝΤΕΧΝΙΑΣ ΤΩΝ ΓΟΥΝΑΡΕΩΝ".
Η γούνα ήταν απαραίτητο εξάρτημα των Οθωμανικών στρατιωτικών στολών κατ'αρχήν και των αξιωματούχων της Αυλής του Σουλτάνου και απαγορεύονταν η χρήση ευρύτερα στους λαϊκούς.Καστοριανοί από την Πόλη έφεραν την τέχνη στην Καστοριά και Δυτ.Μακεδονία. Η διάδοση στην Ευρώπη και στην αριστοκρατία της έγινε αργότερα.
Στο εμπόριο της Καστοριανής Γούνας σημαντικό ρόλο έπαιξε και η παλιά εβραϊκή παροικία. Στα νεώτερα χρόνια, η Γούνα σημείωσε στην Καστοριά ιδιαίτερη άνθηση και συνέβαλε και στην έντονη οικοδομική δραστηριότητα της περιοχής. Εδώ πρώτα ήταν γνωστός ο όρος "Μηχανικός" για τον γουνεργάτη που ράβει στη Μηχανή της Γούνας και οι παλιοί Καστοριανοί Πολιτικοί Μηχανικοί διηγούνται ότι όταν έλεγαν ότι είναι "Μηχανικοί" όλοι τους ρωτούσαν "Τί ράβεις?πόδι,ουρές κλπ"
Σήμερα ο κλάδος της γουνοποιίας λειτουργεί σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες που έχουν θεσπιστεί για την διαχείριση του οικοσυστήματος, χωρίς να το μολύνει και να το διαταράζει χρησιμοποιώντας πρώτη ύλη που προέρχεται από εκτροφεία αυστηρών προδιαγραφών.
Αν και ο κλάδος εξελίσσεται ολοένα και περισσότερο, χρησιμοποιώντας όλες τις σύγχρονες μορφές επεξεργασίας, τα μυστικά της τέχνης της γούνας κληροδοτούνται από γενιά σε γενιά τηρώντας την παράδοση.
Η Καστοριά παραμένει και σήμερα σημαντικό Κέντρο επεξεργασίας της Γούνας (κομματιστά και δέρματα) αλλά με μεγάλη κάμψη της δραστηριότητας αφού έχουν να αντιμετωπίσουν τον έντονο ανταγωνισμό των χωρών της άπω Ανατολής (Κίνα,Χογκ-Κογκ ).
Κάθε χρόνο στην Καστοριά διοργανώνεται η ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΚΘΕΣΗ ΓΟΥΝΑΣ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ,στο Εκθετήριο Γούνας.